Geschiedenis

In 1928 besloten een aantal notabelen in Voorburg een tennispark te stichten met zes tennisbanen. Daartoe opende de C.V. Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen en Tennisparken “Vreugd & Rust” haar poorten en kon men gaan tennissen op zes prachtige banen, gelegen op wat ooit Prinses Marianne’s moestuin was (de oude muurtjes ervan staan nog altijd overeind). Prinses Marianne was een dochter van koning Willem I.

Het park is gelegen tussen eeuwenoude bomen in het gelijknamige Voorburgse stadspark Vreugd & Rust. Het clubhuis is opgetrokken vanuit de fundering van de toenmalige plantenkas, welke deel uitmaakte van de moestuin. De smeedijzeren spanten en glasroeden zijn nog waarneembaar. Dit vormt ook de reden dat de kantine uitgeroepen werd tot monument.

De “eigen” tennisclub SOBRI en Tennispark Vreugd & Rust zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tennissers van dat eerste uur in 1928 besloten uiteindelijk na drie jaar een officiële club op te richten en zich aan te sluiten bij de (toen nog niet Koninklijke) Nederlandse Lawn Tennis Bond, en ook competitie te gaan spelen. De oprichters waren Dick, Cees en Bruin Sonneveld, Sies Olland, Mia Baudet, Geert en Leny Braam en Jan Brinkman. De naam SOBRI ontstond dan ook uit de beginletters van hun achternamen. Behoudens een vijftal jaren in de jaren vijftig, bespeelt Sobri onafgebroken op de banen van het Tennispark. Daarbij is het nog vermeldenswaardig dat Sobri in 1952 de hoogste landscompetitie won en daarmee kampioen van Nederland werd!

De beheerderswoning is in 1932 gebouwd en enkele jaren geleden geheel opgeknapt en voorzien van een forse uitbouw aan de voorkant, grenzend aan de tennisbanen.

De gravelbanen zijn in 2006 vervangen door smashcourtbanen (een kunstgrasmat met smash-infill ingestrooid). Dit maakt het mogelijk dat er behalve in de zomer ook in de winter volop gespeeld kan worden. En sedert in 2016 de baanverlichting ingebruik genomen werd, kent het Park daadwerkelijk 2 volledige bespeelbare seizoenen, en kan men 7 dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat genieten van misschien wel het mooiste Tennispark van Nederland!

× Kunnen wij een baan voor u reserveren?