Geschiedenis

Tennispark Vreugd en Rust bestaat al sinds 1821, gelegen op wat ooit het moestuin was op landgoed Vreugd en Rust waar o.a. Prinses Marianne’s moestuin was (de oude muurtjes ervan staan nog altijd overeind). Prinses Marianne was een dochter van koning Willem I. Tussen eeuwenoude bomen in het gelijknamige Voorburgse stadspark Vreugd & Rust opende Tennispark Vreugd en Rust in 1928 haar poorten en kon men gaan tennissen op zes prachtige gravel banen, 

De huidige Bistro Greenhouse is opgetrokken vanuit de fundering van de toenmalige plantenkas, welke deel uitmaakte van de moestuin. De Polonceau smeedijzeren spanten en glasroeden zijn nog waarneembaar. Dit vormt ook de reden dat de bistro in het rijtje beschermd dorpsgezicht is opgenomen als gemeentelijk monument.

In het oude plantenkas werden tot en met 1928 zelfs tabaksplanten gekweekt. In 1928 maakte de Plantenkas plaats voor het clubhuis van het in 1928 opgerichte  N.V. Exploitatie van Tennisbanen Vreugd en Rust te Voorburg, opgericht door Cornelis Kalis, Wijnand Knokke van der Meulen, Petrus Johannes Wolters, Halbe Binnerst, Bartel Wilton en Douwe Bakker.  De kasramen en glazen dak werden vervangen door gepotdekselde planken waardoor ook de Polonceau-spanten verborgen zijn gebleven. In 2020 heeft er een volledige renovatie van het gehele pand plaatsgevonden en Bistro The Greenhouse (kas) Vreugd en Rust een feit werd. De kasramen zijn weer in ere hersteld, achter baan 5 staat weer een moestuin die de bistro voorziet in kleine hoeveelheden seizoenskruiden en groenten en de planten floreren weer in de inmiddels twee eeuwen oude kaspand.

De gravelbanen zijn in 2006 vervangen door smashcourtbanen (een kunstgrasmat met smash-infill ingestrooid). Dit maakt het mogelijk dat er behalve in de zomer ook in de winter volop gespeeld kan worden. Pas sinds 2016 na de overname door de huidige eigenaar heeft Tennispark Vreugd en Rust baanverlichting erbij gekregen en kent het Park daadwerkelijk voor het eerst in haar bestaan 2 volledige bespeelbare seizoenen en kunnen er KNLTB competities gespeeld worden op Vreugd en Rust. Zeven dagen in de week kan iedere tennisliefhebber van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat genieten van misschien wel het mooiste Tennispark van Nederland en tevens het oudste Tennispark van Voorburg!

× Kunnen wij een baan voor u reserveren?